220 felett…

 

 

   Magyarországon 799 olyan ember él, aki már betöltötte

századik életévét; ez els
őre

ugyan jó soknak tűnik, de nem az: szép hosszú öregkorra sok más ország polgárai

jóval nagyobb eséllyel számíthatnak, mint a magyarok. Japánban él ugyanis a

világ egyik legidősebb népessége: a nőknél a születéskor várható élettartam

86,5 év – ez világrekord -, a férfiak pedig várhatóan 79,2 évig élnek. Ha csak

a férfiakat nézzük, az izlandiak a világrekorderek a várható 79,4 évvel.

  

A várható életkor

Európában is folyamatosan emelkedik, az 50 évüket betöltő férfiak esetében

elérte a 78,6 évet, a nőknél pedig a 83,5 évet a 2005-ös adatok szerint. Az

viszont nem derült ki, hogy e többlet évek közül mennyit töltenek jó – és

lehetőleg aktív – egészségi állapotban. A nagyszabású tanulmányból az is

kiderül, hogy az unió gazdagabb országainak lakói akár 14 évvel hosszabb ideig

élnek egészségesen, mint a fiatalabb, keletebbre fekvő tagországoké.

   Ki ne szeretne sokáig

élni? Én mindenképp, csak ugye az nem mindegy, hogy milyen körülmények között

fordul deresre a halántékunk. Magatehetetlenül egy elfekvőben, avagy

szellemileg frissen, olajozott, könnyen forgó derékkal, izületekkel lehet majd

még a kertben tenni venni, játszani az unokákkal, várárkot ásva a homokvár köré…

   Azt olvastam valahol, körülbelül

18 százalékban genetika, 10 százalékban az egészségügyi ellátás

színvonala, 19 százalékban a környezet, de alapvető módon, 53

százalékban az életmód határozza meg az egyén egészségi állapotát.

  

Így akkor megnyugodhatunk, a genetika csak hajlam, és semmiképpen nem

sors. Ámbár így még inkább felelősek vagyunk tehát azért, hogy ezt a sorsszerűséget elkerüljük, a

kockázatok megismerése pedig figyelmeztetés kell, hogy legyen arra vonatkozóan,

mennyire törődjünk az egészségünkkel!

   

Külföldön járva, volt

szerencsém bepillantani a magyarnál jobb életminőséget maguknak nyújtani tudó

emberek hétköznapjaiba. A mindennapokhoz való viszonyulásaikban a
  tudatosságot emelném ki, amellyel nem a  „ carpe diem” szerinti életfilozófiát

követik! Valóban megpróbálnak tudatosan, a reform-gasztronómiának hangsúlyt

adva élni, sok zöldséget fogyasztva. De már a zöldség sem a régi?

 

  Ha a hypermarketek polcaira nézek még nem derül ki, de ha belekóstolok…És ha az ezt kutató személy publikációjába olvasok?! “Drámaian csökkent a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék

ásványianyag- és vitamintartalma 1966 és 1990 között. Aztán egy kicsit javult a

helyzet – állítja kutatási eredményei alapján a Szent István Egyetem tanára. A

legfőbb ok: a piacon a szépet keresik, erre figyeltek a növénynemesítők. A

javulás pedig annak köszönhető, hogy a termelőknek egyre kevesebb pénzük van

műtrágyára.








Hol van már a vajalma vagy az igazi ringlószilva? Hol a kicsi, de cukor nélkül

is édes eper? A szerencséseknél odahaza vagy a tanya környékén még megterem, de

a városi üzletek polcain már nem nagyon lelhetők fel. A boltokban lévő

gyömölcsöknek nem csak az íze és illata változott hátrányosan. Bár küllemük

tetszetősebb, mint korábban, de ásványianyag- és vitamintartalmuk drámaian

csökkent. Márai Géza, a gödöllői Szent István Egyetem nyugalmazott tanára

vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy 1966 és 1990 között a

sárgarépa vitamintartalma 40, a borsóé több mint 50, a káposztáé 95 százalékkal

csökkent. A búza ásványianyag-tartalma 50, az árpáé több mint 60, a kukoricáé

pedig több mint 80 százalékkal mérséklődött.

Tovább a blogra »